top of page

ΔΡ. ΒΑΛΕΝΤΙΝ ΣΝΑΪΝΤΕΡ

Ιστορικός Β' Παγκοσμίου Πολέμου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Από το 2018

Προσκεκλημένος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με ένα πρόγραμμα με τίτλο "Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45" και πλήρη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας / Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα / Γερμανοελληνικό ταμείο για το μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες στο
www.eie.gr/godb και www.facebook.com/GermanOccupationDatabase

2014-2016

Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τη γερμανική παρουσία στην Αττική και το Σαρωνικό Κόλπο, 1941-1944.

 

2016

Διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις, Πανεπιστήμιο του Νόττινγχαμ:

"A total reversal of the balance of power? German prisoners of war in Normandy, 1944-1948."

Αυτή η διατριβή ερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γαλλική εθνική ταυτότητα, που ήταν  που είχε δομηθεί πάνω στην ιδέα της κληρονομικής εχθρότητας με τη Γερμανία, και τη συμπεριφορά μεταξύ Γάλλων και Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου σε ατομικό επίπεδο στη Νορμανδία μεταξύ 1944 και 1948. Αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό δεδομένου ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις έφτασαν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα σε περιοχές που ήταν υπό εκτεταμένη κατοχή μεταξύ 1940 και 1944, όπως η Νορμανδία. Αυτή η θέση εξετάζεται μέσω μιας διασταυρούμενης ανάλυσης από αρχεία χαμηλού και υψηλού επιπέδου, τόσο από γερμανικές όσο και από γαλλικές πηγές, αλλά και αμερικανικής, βρετανικής και ελβετικής προέλευσης. Παρουσιάζεται ότι οι ατομικές γαλλογερμανικές σχέσεις εξαρτιόταν από την απόσταση ανάμεσα στην επίσημη αφήγηση στη Γαλλλία για την εθνική αναγέννηση και την πραγματικότητα που βίωνε ο τοπικός πληθυσμός. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των Συμμάχων στη Νορμανδία, οι αντιφάσεις ήταν φανερές και οι σχέσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου σε συμμαχικά χέρια σημαδεύτηκαν από τη βία. Όταν η δημόσια αφήγηση και η πραγματικότητα άρχισαν να ταυτίζονται, οι ατομικές γαλλογερμανικές σχέσεις ομαλοποιήθηκαν. Αυτή η γρήγορη εξέλιξη παραπέμπει στο συμβολικό χαρακτήρα της εχθρότητας ανάμεσα σε Γάλλους και Γερμανούς που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ενίσχυσης της εθνικής συνοχής σε απειλητικούς καιρούς.

 

2013

Διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία, Πανεπιστήμιο της Καν, Νορμανδία:

"La présence allemande en Normandie, 1940-1948. Approche croisée d’une cohabitation franco-allemande forcée."

 

Η Νορμανδία βιώνει μια μαζική γερμανική παρουσία από τον Ιούνιο του 1940 μέχρι και το Δεκέμβριο του 1948. Μετά τη στρατιωτική ήττα της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940, πολυάριθμα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την περιοχή για τέσσερα χρόνια, αρχικά για να προετοιμάσουν μια εισβολή στην Αγγλία και στη συνέχεια για να προστατεύσουν την ακτή από μια συμμαχική απόβαση. Ενώ η 6η Ιουνίου 1944 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του κατοχικού καθεστώτος, θέτει επίσης τους όρους για τη συνέχεια της παρουσίας των Γερμανών στρατιωτών στην περιοχή. Έχοντας αρχικά τεθεί υπό την εξουσία των Συμμάχων, οι Γερμανοί στρατιώτες στη Νορμανδία,  γίνονται αιχμάλωτοι πολέμου που χρησιμοποιούνται ως εργατικά χέρια κατά τη διάρκεια της συνέχισης του πολέμου κατά της Γερμανίας. Έχοντας περάσει στα γαλλικά χέρια από το 1945, εντάσσονται πλέον στην πολιτική οικονομία. Παρά το γεγονός ότι οι επαφές μεταξύ Γάλλων και Γερμανών δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η περίοδος συχνά παρουσιάζεται ως ο παροξυσμός του γαλλογερμανικού ανταγωνισμού που γεννήθηκε το 19ο αιώνα. Βασισμένη σε διασταυρούμενη ανάγνωση τόσο γαλλικών όσο και γερμανικών πηγών, αυτή η έρευνα μελετά τη φύση και την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ ντόπιων και ξένων κατά τη διάρκεια αυτής της εξαναγκασμένης συμβίωσης των παραπάνω από οχτώ ετών. Η λεπτομερής ανάλυση των ποσοτικών και δομικών χαρακτηριστικών της πολύ ετερογενούς σε χώρο και χρόνο γερμανικής παρουσίας, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τις ζώνες επαφής των δύο ομάδων και να διαχωρίσουμε αφ’ενός την εχθρική γενικά προς τους Γερμανούς κοινή γνώμη, αφ’ετέρου τις πολύ πιο διαφοροποιημένες μεμονωμένες συμπεριφορές στην ιδιωτική ζωή. 

Αυτό το ερευνητικό έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιοχή της Κάτω Νορμανδίας.

2006

Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία, Πανεπιστήμιο της Καν, Νορμανδία.

2004

Πτυχίο στην Ιστορία, Πανεπιστήμιο της Καν, Νορμανδία.

2001

Baccalauréat général scientifique, Lycée Mézeray Argentan.

1983

Γεννημένος στο Οϊσκίρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Γερμανία).
 

bottom of page